Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ



Σε μία εποχή που η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή αυτή καθεαυτή, η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς σε ατομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Η επαφή με την τέχνη καλλιεργεί την ψυχή, επιμορφώνει και ανοίγει νέους ορίζοντες, δίνοντας νέα διάσταση στη καθημερινή ζωή του ανθρώπου.
Η σχέση με την τέχνη προϋπάρχει σε κάθε άνθρωπο αλλά, πρέπει να καλλιεργηθεί.
Είναι μια διαδικασία που  ξεκινά από την τρυφερή παιδική ηλικία και μέσα από ποικίλα ερεθίσματα ευαισθητοποιεί τα παιδιά, δηλαδή τους  αυριανούς πολίτες.
Ο Δήμος Γλυφάδας έχοντας  θέσει σαν μια από τις προτεραιότητες του τα παιδιά των social media   και των smart phones να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να δουν μέσα από την τέχνη μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, προβαίνει στη δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού για την Τέχνη και το Παιδί.
Το Κέντρο Πολιτισμού για την Τέχνη και το Παιδί, θα δώσει το στίγμα της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης, θα είναι ένας ζωντανός εκπαιδευτικός χώρος, μία πνευματική εμπειρία, αναβάθμιση ψυχής και  χώρος επιμόρφωσης- συνεύρεσης, για παιδιά έως δεκαοχτώ (18) ετών.

Μέσα από τα εκθέματα που θα φιλοξενούνται στις αίθουσες του  Κέντρου Πολιτισμού για την Τέχνη και το Παιδί, τα παιδιά θα δέχονται πλήθος μηνυμάτων - ερεθισμάτων με τρόπο τόσο έντονο, που θα ζωντανεύουν όλες οι αισθήσεις τους. Θα μαθαίνουν τις αρχές της Ιστορίας της Τέχνης, θα γνωρίζουν τις μεγάλες τάσεις κάθε εποχής ( Αναγέννηση, Ιμπρεσιονισμός, Κυβισμός, Φωβισμός, Πουαντιγισμός, Σουρεαλισμός, Ντανταϊσμός, Αφηρημένη τέχνη, κ.α.) και θα ανακαλύπτουν τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους κάθε κινήματος μέσα από τα σημαντικότερα έργα τους.
Με ψηφιακά και διαδραστικά παιχνίδια και εφαρμογές που μιλούν στη «γλώσσα» τους θα έρχονται σε επαφή με την τέχνη σε όλους τους τομείς της, αλλά και με άλλους πολιτισμούς, θα γνωρίζουν καλύτερα την ιστορία τους, θα ευαισθητοποιούνται, θα καλλιεργείται η ψυχή και το πνεύμα τους και θα δομείται η ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.
  

Σκοπός

  •  Να εξοικειώσουμε τα παιδιά με την Τέχνη και ν’ αφυπνίσουμε  το ενδιαφέρον τους για αυτήν, ώστε να βοηθήσουμε στην προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
  •  Το παιδί παίζοντας με αντικείμενα και παιχνίδια εμπνευσμένα από έργα τέχνης βιώνει ευχάριστες καταστάσεις και παράλληλα μαθαίνει τα είδη της τέχνης και τους δημιουργούς τους, ενώ καλλιεργείται η αγάπη του για τα Μουσεία.
  •  Αυτή η ψυχαγωγική ευαισθητοποίηση του παιδιού  το εκπαιδεύει να εκτιμά την ποιότητα και την αισθητική.
  • ž  Μέσα από τη ψυχαγωγία να εκπαιδεύσουμε μικρούς και μεγάλους
  • ž  Τα παιδιά να κατακτήσουν τις κοινωνικές αξίες, να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν  κριτική σκέψη.
  • ž   Η ενίσχυση του εθελοντισμού
  • ž   Η τέχνη να λειτουργήσει θεραπευτικά σε δύσκολες  καταστάσεις
Αποτέλεσμα
  • ž  Πολιτιστική ταυτότητα της πόλης
  • ž  Προβεβλημένο κτίριο με ιδιαίτερο χαρακτήρα και σε κομβικό σημείο
  • ž  Δημιουργία εκπαιδευτικού χώρου για την τέχνη και το παιδί (ανάγκη εξειδίκευσης και
  •  διαφοροποίησης)
  • ž Ταξιδιωτικός προορισμός (πολιτισμικός τουρισμός), πνευματική εμπειρία, επιμόρφωση
  • Δημιουργία άξονα Πολιτισμού της παραλιακής ζώνης Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη, Κέντρο Πολιτισμού για την Τέχνη και το Παιδί του Δήμου Γλυφάδας.
     Τρόποι:

  • ž  Μόνιμη συλλογή έργων τέχνης
  • ž  Διαρκής επικοινωνία και συνεργασία με φορείς Πολιτισμού, εκδοτικούς οίκους, Μουσεία    και Πολιτιστικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • ž  Εικαστικές Εκθέσεις
  • ž  Δημιουργία βιβλιοθήκης – χώρου συνεύρεσης.
žΕκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ειδικές εκδηλώσεις για το Σαββατοκύριακο. Σειρές δραστηριοτήτων που σκοπό θα έχουν να κάνουν ευχάριστη εμπειρία τη γνωριμία με την Τέχνη, με την ενεργητική συμμετοχή των παιδιών που θα  αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη. Σκοπός η ενεργοποίηση των δημιουργικών ικανοτήτων και η δημιουργία των κατάλληλων ερεθισμάτων ώστε να επισκεφθούν και πάλι το Κέντρο Πολιτισμού για την Τέχνη και το Παιδί.


Βιβλιοθήκη




Το νέο σημείο προορισμού για συνεύρεση και χαλάρωση. Ένα σημείο συνάντησης όπου οι οικογένειες θα χαλαρώνουν, θα επικοινωνούν, και θα καλλιεργούνται μέσα από τη γνωριμία με τα βιβλία και την Τέχνη.
Χώρος χαλάρωσης που μπορείς να είσαι ο εαυτός σου (φιλικά και άνετα καθιστικά με παιδικά έπιπλα , τοίχοι μαυροπίνακες, χώροι προβολών).

  • Βιβλιοθήκη με βιβλία για παιδιά 0-18
  •  Ψηφιακά παιχνίδια
  • Σχολή γονέων
  •  Η μάθηση και η διασκέδαση θα  συνεχίζονται στον περιβάλλοντα χώρο και στη σύνδεση με την παραλία ( ανοιχτό  θέατρο, και πεζογέφυρα σύνδεσης του Κέντρου και της πόλης με την παραλία).


Τα παιδιά θα συμπράττουν στη διαδικασία της μάθησης, με ψηφιακά παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για να μαθαίνουν την Ιστορία της Τέχνης, να γνωρίζουν τους καλλιτέχνες και τα αντιπροσωπευτικότερα έργα κάθε περιόδου και κινήματος. Τα ψηφιακά παιχνίδια είναι ο κόσμος των παιδιών, και μέσα από αυτά μπορούμε να τα προσεγγίσουμε και να μιλήσουμε τη γλώσσα τους. 



ARToys Store 
ž Βιβλιοπωλείο – κατάστημα, με βιβλία παιχνίδια τέχνης από τα Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

žCafé – εστιατόριο στον τελευταίο όροφο με θέα στη θάλασσα.

ž Ψηφιακά παιχνίδια που θα συνδυάζουν τη γνώση και την τεχνολογία με τη διασκέδαση.  
 Εκδόσεις
                                                                        





Επικοινωνία: tgdan@otenet.gr
Σημ.: Φωτογραφίες από Πρότυπο Σχολείο και Βιβλιοθήκη της Σουηδίας.


        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου